O Kalima

Mala Lamjana - Ugljan, Kali

Apartmani Juric - Kali

Kali se nalaze na južnom dijelu otoka Ugljana i imaju, prema posljednjem popisu stanovništva, 1638 stanovnika. Najveće su mjesto na zadarskim otocima. Prvi put se spominju 1299 godine, no arheološki nalazi postoje još iz doba antike.

Vrlo dobro su prometno povezani. Trajekti u sezoni voze prema kopnu iz susjednog mjesta Preko deset do osamnaest puta dnevno, dok brodska linija povezuje otok s centrom Zadra. Sa susjednim otokom Pašmanom povezano je  prelijepim mostom Ždrelac s kojeg se širi pogled s jedne strane na zadarski kanal, a s druge strane prema Kornatima.

Kali je mjesto najpoznatijih ribara na Jadranu koji su se specijalizirali za ulov tune i općenito plave ribe. Brojni su ribarili na stranim brodovima po Pacifiku, Atlantiku  i dalje, a danas se kaljska ribarska flota sastoji od tridesetak modernih brodova.

Apartmani Juric - Kali

Uz ribarstvo, ističe se i marikultura - kavezni uzgoj orade, brancina i tune koja je gotovo isključivo namijenjena japanskom tržištu. Također, u rastu je i uslužni sektor, a posebice turistički i trgovački koji svi zajedno čine Kali atraktivnim malim mjestom s puno urbanih sadržaja.

Poljoprivredna proizvodnja orijentirana je na maslinarstvo. Zasađeno je oko 100.000 stabala, a aktivno se radi između 30 i 40 tisuća. Maslinari su okupljeni u poljoprivrednoj zadruzi Maslina Kali, u sklopu koje djeluje i moderno opremljena uljara.

Kaljski ili kako oni sebe zovu svojim specifičnim dijalektom kualjski ribari svake godine organiziraju u vrijeme turističke sezone Kualjske ribarske noći - ribarsku feštu, specifičnu po defileu ribarskih brodova Zadarskim kanalom po modelu “Dođite, veselite se, svi ste pozvani, a mi Vas častimo dobrom tradicionalnom kualjskom spizom, ribom, plodovima mora i izvrsnim roštiljem uz kojeg ne nedostaje ni dobrega vina”.

Apartmani Juric - Kali

Kali je tipično dalmatinsko mjesto s uskim uličicama i kamenim kućama, smješteno na brežuljku, koje se prvi put spominje 1299. Ističe se jednobrodna barokna župna crkva Sv. Lovre izgrađena na temeljima ranijih objekata čemu svjedoče tragovi postojanja antičkog objekta.

Kapelica Sv. Pelegrina je romaničko-gotička crkvica iz 14. st., locirana izvan mjesta. Ovdje je pronađen jedan od desetak predromaničkih pluteja sačuvanih na istočnoj obali Jadrana.

Također, mjesto Kali baštini i arheološki lokalitet Orjak, gdje su evidentirani ostaci gradine još iz željeznog doba.

Glagoljaštvo, odnosno tradicija aktivnog korištenja glagoljice ostala je u najdužoj uporabi u crkvenim knjigama (do 1873.), a mjesto je dalo 82 glagoljaša. U Župi je sačuvano osam glagoljskih kodeksa, a među njima i 'Libar godov' - jedan od najstarijih na jadranskim otocima. Prigodno se i danas pjeva 'Glagoljaška pučka pjevana misa'.